Kimlik ve ehliyet yenileme yapmayanlar dikkat! İşte son tarihler




Kimlik ve ehliyet yenileme yapmayanlar dikkat! İşte son tarihler

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kimlik ve ehliyet yenileme işlemleri devam ediyor. Henüz kimlik ve ehliyetlerini değiştirmeyenler için son tarih belli oldu. İşte kimlik ve ehliyet yenileme rehberi

Kimlik ve ehliyet yenileme son tarih ne zaman?mask
Büyütmek için resme tıklayın
İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile yeni kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik karar 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Böylece yeni kimlikler çipli hale dönüştü ve bugüne kadar ise 37 milyon vatandaş yeni kimlere geçti.
Kimlik ve ehliyet yenileme işlemini erteleyenler için ise son tarih belli oldu. Posta gazetesinden Gülten Uğurlu'nun haberine göre 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren ve kimliklerini hala yenilemeyenler 2023 yılına kadar, ehliyetini değiştirmeyenlerin ise 2020'nin sonuna kadar süre var. Ancak o süreyi beklemeyip şimdiden kimlik ve ehliyet yenileme işlemi yapmak isteyenlerin yapması gerekenler şöyle:

KİMLİK YENİLEME İÇİN RANDEVU ALIN

Önce Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yapılan kimlik değişikliği işlemleri artık Nüfus Müdürlüğü üzerinden gerçekleştiriliyor. Kimlik yeniletmek için ilk yapılması gereken işlem, randevu almak. Kimlik kartı başvuruları için randevu.nvi. gov.tr internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınması zorunlu kılınırken gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.

YENİ KİMLİK BAŞVURU BELGELERİ

Kimlik yenileme için randevu aldınız ve başvurmaya gideceksiniz. Yanınızda olması gereken belgeler ise şunlar:
  • Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor.
  • Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
  • 22.5 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont. Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

HANGİ DURUMDA NELER GEREKİYOR?

  • Evlilik akdinden sonra kimlik yenilemeniz acil ise eğer belediyenin nikah dairesinin evraklarınızı nüfus müdürlüğüne göndermesini sağlamanız gerekiyor.
  • Boşanma nedeniyle kimlik değiştirmek isteyenler, başvuru için gerekli belgelerin arasında 'boşanmanın kesinleşmiş kararı' belgesini de bulundurmalı.
  • Yeni doğan bebeklere kimlik çıkarmak için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Bebekler ve 15 yaşından küçükler için fotoğraf götürmeye de gerek yok. Bebeğin doğumunun ardından 30 gün içinde Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmak gerekiyor. Aksi halde, kayıtta gecikildiği için ücret talep edilecektir. Evrak olarak da başvuru yapan anne ya da babanın kimliği ile doğum belgesi yeterli.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ 22,50 LİRA

Kimlik yeniletmek isteyenlerin değişim için ödemeleri gereken miktar 22 lira 50 kuruş. Bu ücret tutarı her yıl değişiklik göstermektedir. Evlilik nedeniyle kimlik değişimi ve eskiyen kimliği değiştirme ücreti 22.50 TL.
Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa bu işlemin ücreti 22,50 TL'dir. Kimliğini kaybeden bir vatandaşın ise ödemesi gerek ücret bedeli 45 TL'dir.

15 GÜNDE ADRESE TESLİM

Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz. Nüfus dairesinde gerek görülmesi halinde parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izinin taranarak sisteme kaydedilmesi de gerekebilir. Önceden 15 gün veya 1 ayda postayla adresinize ulaştırılan yeni kimlikler, artık 1 gün veya en geç 2 gün içinde adresinizde oluyor.

EHLİYET YENİLEME İŞLEMİ SON TARİH 2020'NİN SONUNA KADAR

Yeni çipli ehliyete geçmek için tanınan süre 31 Aralık 2020'de doluyor. Ehliyeti yenilemek için de yine kimlik kartında olduğu gibi bir süreç izleniyor. Yani 'randevu.nvi.gov.tr' internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınıyor. Başvuru için eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve en önemlisi de 'sürücü olur' yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu gerekiyor.

E SINIFI EHLİYET 5 YIL GEÇERLİ

Ehliyetini çaldıran ve kaybedenlerin yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi de gerekiyor. Böylece sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmıyor. Sonra Nüfus Müdürlüğü'ne giderek başvuru yapılıyor ve yeni ehliyet posta ile 1 günde adrese teslim ediliyor. Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl. Geçerliliğin sona ereceği tarih çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvuruluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ey Cümle Halkın Maksudu

  Ey cümle halkıñ maksûdu Al göñlümü senden yaña Ey külli şey’iñ mevcûdu Al göñlümü senden yaña ... Budur yüreğim yâresi Gitmedi yüzüm karas...